LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski anunță că a fost o zi însorită în Ucraina, deși în Crimeea a fost înnorat

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski anunță că a fost o zi însorită în Ucraina, deși în Crimeea a fost înnorat

Este a 227-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Zelenski afirmă că a fost o zi însorită în Ucraina, dar nu și în Crimeea. Traficul a fost reluat parțial pe podul care traversează strâmtoarea Kerci.

Volodimir Zelenski FOTO Profimedia

UPDATE 06:30 Prima fotografie de sub podul avariat în Crimeea

Pe rețelele de socializare a apărut prima fotografie cu "podul lui Putin" avariat de o explozie în zorii zilei de sâmbătă.

Prima fotografie de sub podul avariat în Crimeea FOTO Twitter/Truha

Prima fotografie de sub podul avariat în Crimeea FOTO Twitter/Truha

Conducerea de la Kiev nu a revendicat oficial responsabilitatea pentru atacul care a dus la distrugerea parțială a unui punct important care face legătura dintre Rusia și Crimeea. Rusia a numit acest atac ca fiind un accident.

Imaginea de sub podul din Crimeea a fost făcută publică de agenția ucraineană Truha. În imagine se poate vedea amploarea distrugerilor provocate de explozie. Infrastructura s-a prăbușit în apa mării, având de suferit atât infrastructura rutieră cât și cea feroviară, potrivit Digi24 .

UPDATE 05:30 Astăzi a fost o zi însorită pe teritoriul ucrainean, afirmă Zelenski după explozia de pe podul Kerci

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis, în timpul discursului de sâmbătă seară adresat poporului ucrainean, că viitorul națiunii este unul luminos, mai ales că ocupanții ruși fug din zonele recuperate de forțele ucrainene.

"Astăzi a fost o zi bună şi preponderent însorită pe teritoriul statului nostru. Erau vreo 20 de grade şi însorit în mari părţi ale ţării. Din păcate, în Crimeea a fost înnorat. Deşi este şi cald. Dar indiferent câţi nori sunt, ucrainenii ştiu ce să facă. Şi ştiu că viitorul nostru este luminos. Acesta este un viitor fără ocupanţi. Pe întreg teritoriul nostru, în special în Crimeea.

Dacă ocupanţii fug în timp ce au o şansă, aceasta va fi cea mai bună opţiune pentru ei. Dacă sunt forţaţi să rămână, orice ocupant poate găsi o modalitate de a se preda. Garantăm păstrarea vieţilor tuturor militarilor ruşi care depun armele şi se predau în mod voluntar. Ucraina aderă întotdeauna la toate normele şi convenţiile internaţionale. Nu vom lăsa alte opţiuni pe care să se bazeze ocupanţii", a declarat Zelenski chiar în ziua în care o explozie a afectat podul Kerci, pod care face legătura dintre Crimeea și Rusia, potrivit news.ro .

UPDATE 04:00 3 depozite de muniții distruse de armata ucraineană

Armata ucraineană a distrus 3 depozite de muniții. De asemenea, comandamentul operațional din sud al Ucrainei a raportat că forțele ucrainene au ucis peste 83 de militari ruși și au distrus mai multe echipamente militare, potrivit The Kiev Independent.

UPDATE 00:00 Podul Crimeii a fost redeschis parțial

Traficul auto de pe podul Crimeii, sau Podul lui Putin, a fost redeschis în prezent pe o singură bandă. Reprezentanții poliției ruse au afirmat că 50 de mașini au traversat podul Kerci la intervale de aproximativ 10-15 minute.

„Am examinat podul, traficul a fost lansat pe o bandă, a fost stabilită sarcina de a începe circulația pe două benzi de mâine (n.r. – duminică)”, a spus Marat Khusnullin, viceprim-ministrul Rusiei.

UPDATE 21.39 Derută și îngrijorări crescânde în anturajul lui Putin. Surse apropiate relatează despre atmosfera de la Kremlin

Surse din administrația Kremlin, citate de publicația independentă rusă Meduza, au relatat despre atmosfera de la Kremlin în contextul în care se înmulțesc eșecurile militare ale armatei ruse, pe fondul contraofensivei ucrainene.

Totodată, în cercul intim al lui Putin au început să fie exprimate în mod direct nemulțumiri în legătură cu modul în care este purtat războiul din Ucraina, a relatat vineri Washington Post.

Mulți au înțeles repede că este mai bine să nu organizăm nicio sărbătoare acum - nu este momentul. Guvernatorii se gândesc chiar să reducă numărul festivităților din acest an [de iarnă]; nimeni nu are bani de irosit”, a declarat pentru Meduza o sursă apropiată Kremlinului, făcând referire la ziua de naștere a președintelui rus (7 octombrie).

O altă sursă a dezvăluit că mulți apropiați ai lui Putin au ajuns să se teamă puternic de el. Detalii aici...

UPDATE 21.32 Putin a autorizat Serviciul Federal de Securitate să consolideze măsurile de protecţie a podului din Crimeea

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a însărcinat sâmbătă Serviciul Federal de Securitate (FSB) să consolideze măsurile de protecţie a podului din Crimeea, după ce o explozie a avariat parţial această infrastructură de pe strâmtoarea Kerci, a anunţat Kremlinul.

Preşedintele a semnat un decret care conferă FSB ''autoritatea de a organiza şi coordona măsurile de protecţie a transportului prin strâmtoarea Kerci, a reţelei electrice a Federaţiei Ruse către peninsula Crimeea şi a principalului gazoduct dintre Krasnodar şi Crimeea'', se arată în document, conform EFE şi DPA.

UPDATE 20.31 Cum ar putea riposta Rusia, după atacul asupra Podului din Crimeea, potrivit unui analist britanic

Atacul asupra Podului din Crimeea este cel mai semnificativ atac, cel mai probabil ucrainean, asupra infrastructurii rusești strategice și cu siguranță Rusia va riposta, crede analistul militar britanic Frank Ledwidge.

Analistul britanic, citat de DW, spune că din punctul său de vedere versiunea Rusiei că exploziile ar fi fost provocate de un camion-capcană este incompletă și că atacul ar fi fost mai complex, posibil cu ajutorul unui submarin sau al unor explozibili amplasați dinainte pe pod. Ucraina nu își va asuma acest atac, probabil rezultatul unei operațiuni a serviciilor sale de informații, dar există puțin spațiu de îndoială în această privință.

Ipoteza lui Ledwige este că Rusia ar putea riposta mai degrabă undeva în afara Ucrainei. Detalii aici

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?